Разбира се, това е строго индивидуално, но от 6 до 8 процедури са достатъчни за повечето зони по тялото. Най-голям брой процедури са необходими за лазерна епилация на мъжки гръб и лице при дамите. Интересен е фактът, че по лицето има най-голям брой косми - около 200 на квадратен сантиметър. Това респективно увеличава и броя на процедурите.
Ефективността на процедурите зависи от пола и от индивидуалните особености на всеки организъм. Когато е налице хормонален дисбаланс поради заболяване или прием на хормонални препарати, противозачатъчни и други, може да се наложи да бъдат направени по-голям брой процедури.
По правило първата процедура лазерна епилация трябва да бъде направена след настъпване на полова зрялост, като и за двата пола това е към 16-18 години. За момичетата е важно да имат редовен месечен цикъл. Това е от значение за ефективността на процедурата, тъй като по време на пубертета хормоните не са балансирани. По закон лазерната епилация може да бъде извършвана само на пълнолетни лица. При непълнолетните процедурата се прилага само след съгласието на родител/настойник и в негово присъствие.
За различните зони интервалът е различен, като средно е от 45 до 60 дни. Много е важно това разстояние между процедурите да бъде спазвано и да не бъде увеличавано, тъй като в противен случай ще бъдат нужни по-голям брой процедури за постигане на трайна епилация.
Лазерната епилация не се прилага по време на бременност и кърмене, но не защото крие някакви рискове за бебето и майката, а защото през този период се наблюдава хормонален дисбаланс, който се отразява на ефективността на процедурата. Лазерната епилация работи на ниво кожа съвсем повърхностно и не крие рискове за организма.
След лазерната епилация коренът и самият косъм изгарят. В следващите няколко дни космите започват да имитират растеж и да падат. Това се наблюдава някъде след десетия ден от процедурата и продължава две седмици. Ефектът от лазерната епилация се вижда още след първата процедура и се изразява в редуциране на космите в третираната зона и забавянето на растежа им. Интересен е фактът, че след втора-трета процедура окосмяването може да се засили. Това се дължи на светлинната енергия, която може да стимулира растежа на т.нар „заспали” космени фоликули. С всяка следваща процедура космите все повече намаляват, докато се достигне до изчезването им.
При необходимост могат да бъдат направени една или две поддържащи процедури в годината.
Този въпрос вълнува все повече хора поради непознаване технологията на лазерната епилация. Единствената светлинна енергия, която причинява рак на кожата, са UV лъчите и то най-вече UVA лъчите, които увреждат ДНК на клетките. Диодната лазерна енергия с 810 nm дължина на светлинната вълна се прицелва единствено в космите и по никакъв начин не засяга кожните структури.
questions-and-answers.jpg