Космен цикъл и лазерна епилация PrimeLase

Космен цикъл:
Когато говорим за ефективност при лазерната епилация първо трябва да разясним отделните фази на растеж на космите и в коя фаза, ще имаме най-добри резултати.

Растежът на космите е цикличен и преминава през три основни фази, който се характеризират с различна продължителност.

  • Анаген – най-активна фаза на растеж. При нея има активно делене на клетките и космите израстват на дължина. Това е и фазата, в която има най-голяма ефективност при третиране на космите с лазерна епилация.
  • Катаген – преходен стадий на обратно развитие. В тази фаза космите са достигнали максималната си дължина.
  • Телоген – фаза на покой, която е последвана от изтласкването на косъма на повърхността на кожата и неговото опадане.

hairgrowthphases.gif

Най-важното е, че космите растат асинхронно. Това означава, че отделните косми се намират в различна фаза на растеж, от където идва изводът, че процедурите по лазерна епилация трябва да имат опредилен брой повтаряемост. Така, ще бъдат унищожени максимален брой косми в най-активната си фаза на растеж, защото в третирания участък само около 15-20% от космите се намират в анаген. По време на катаген и телоген лазерната епилация е неефективна, тъй като енергията не достига до корена на косъма и не може да го унищожи.

Цикълът на космения растеж варира в различните части на тялото. Например на брадата, под мишниците и в интимната зона е 10 месеца, докато на веждите е 2 месеца. Ето защо процедурите лазерна епилация се правят за различните зони на тялото през различни интирвали от време, като този период при епилацията на крака е най-дълъг и е 3 месеца!

laser_hair_removal.jpg

След лазерна епилация коренът и самият косъм изгарят. В следващите дни се избутва коренът и подкожната част на космите, което се проявява с появата им на повърхността на кожата, имитирайки растеж. Космите видимо оредяват до 2 седмици.


primelase-fototipos-ok.jpg