Методите за обезкосмяване или епилация са прилагана още в древни времена. В по-развитите цивилизации, където е имало и култ към красивото и здраво тяло, епилацията е била неизменна част от козметичните процедури особено при жените.

Всяка култура на човешкото общество е разработвала социални норми, отнасящи се до наличието или липсата на окосмяване по тялото, която се е променяла в течение на вековете. Хората, които не се вписват в естетическите стандарти на съответната култура могат да се окажат социално изолирани. За жените в Европейските страни наличието на окосмяване извън скалпа, миглите и веждите се счита за неестетично, нехигиенично и съответно това окосмяване се определя като нежелано. В Индия, традицията изисква от вдовиците да бръснат главите си, тъй като овдовяването се разглежда като отлъчване от обществото. В будизма е приета практиката за бръснене на главите на децата, които са слаби и болнави. В юдаизма няма задължение за премахване на космите, нито е налице общата забрана за премахване на косми. Въпреки това има забрана за използването на бръснач. Освен това не е прието отрязване на косата или бръснене по време на 30-дневния траур след смъртта на близък член от семейството. Древните египетски жреци също се обезкосмявали ежедневно, така че да се представят с „чисто тяло ” пред образите на боговете.

Историята ясно показва, че методите за епилация са познати още от древността. Когато повечето хора мислят за еволюцията, те автоматично си представят космат пещерен човек, обаче епилация е използвана, още в каменната ера. Свидетелства за това са древни картини, представящи пещерни хора, които използват две морски раковини като пинсети.

history-of-Hair-Removal-Seashell.jpg

Още в епохите преди Христа са използвани твърди, минерални, кварцови камъни с остри ръбове като устройство за бръснене. Технологията е извървяла дълъг път от тогава. Такъв пример са лазерните системи за епилация. Според Американското дружество по пластична и естетична хирургия, лазерната епилация е третата най-популярна козметична процедура извършена в САЩ. През 2009 г. са извършени 1,280,031 лазерни процедури за отстраняване на косми. И въпреки това се наблюдава непрекъснато развитие в тази област със създаване на все по-нови технологии.

Кола маска

800x1200_egyptian-xln.jpg

Историята на кола маската има хиляди години зад гърба си. Тя се е използвала още от суетната Клеопатра, през средновековната аристокрация до днешните модерни времена. В древен Египет жените са премахвали нежеланото окосмяване, включително на пубисната област с лепкава смес от мед и масло и тънка кърпа. В продължение на векове жените от Близкия Изток са премахвали пубисното окосмяване със захарна маска – захар, лимонов сок, вода и лента плат. Този ритуал се е правел за първи път преди първата брачна нощ, за да направи жената „ чисто нова” за съпруга. Доказателства за отстраняване на окосмяването в древна Индия датира от 4000 до 3000 г. пр. Хр. Смята се, че идеята за обезкосмяване се е развила като отговор на въшки, бълхи и други паразити и телесна миризма, особено в страните с горещ климат. По-късно се превръща в религиозен ритуал за насърчаване на чистотата и пречистване.

history-womens-swimwear-two-piece.jpg

Западът по-дълго е приемал за естетично нормалното окосмяване по тялото. През Средновековието, когато кръстоносците се връщат от Близкия Изток донасят модата на „шик без косми”. Практиката на премахване на окосмяването по тялото на западните жени става все по-честа, когато навлиза и се утвърждава модата на банските костюми т.е. след 1940 г.

Терминът „бразилски бикини кола маска” е всъщност маркетингова концепция забъркана от J сестрите. Тази тенденция се засилва от наложеното бельо и много ниско изрязаните дънки. През 1987 г. Джейн и сестрите й емигрират в Америка и след като са практикували върху себе си техниката на интимната епилация, използвана в родината им, я налагат в козметичния си салон в Ню Йорк. Задоволството на клиентите е овековечано с автографи върху портретите на известни личности, посетили салона – „Ти промени живота ми” (Гуинет Полтроу), „ Благодаря за всичко” (Fergie) и „Аз винаги ще се връщам” (Кейт Уинслет).

img_4540.jpg

Бръснене

Jacob_Schick.gif

Един от най-древните и най-популярните методи за обезкосмяване е бръсненето, което е относително лесен процес, особено с днешните устройства. През 1901 г., Gillette с помощ от Масачузеския технологичен институт разработват самобръсначка с ножове, които са за еднократна употреба и сменяеми. През 1927 г. е изработена първата електрическа, суха самобръсначка от полковник Джейкъб Шик.

Химична епилация

nairrr1984_big.jpg

Използването на химични депилатори датира от 4,000 – 3,000 г. пр. н. е. когато хората са използвали депилаторен химикал, съдържащ разяждащи химикали, като негасена вар и арсен. Други депилатоари, използвани в миналото са съдържали смоли, бяла лоза или екстракти от бръшлян. Много от днешните депилатоари съдържат мощна, калциева тиогликолова съставка, която унищожава протеините на косъма. Благодарение на своята широка кампания за пускане на пазара в средата на 1980 г., компанията Наир популяризира лосиона си за обезкосмяване с мотото: „Ако се осмелите да носите къси панталони – Наир за къси панталони”. Химически депилатори все още се използват и днес, но резултатите им не траят дълго, освен това могат да раздразнят кожата, особено в чувствителните зони.

Фотоепилация и лазерна епилация

Научно-технологичният прогрес и стремежът на хората към красотата и естетиката стоят в основата на създаването на трайни методи за епилация, каквато е лазерната епилация. И при фотоепилацията и при лазерната епилация, процесът, който се наблюдава е селективна фототермолиза. Светлинната енергия се абсорбира от таргетната молекула известна като хромофор, трансформира се в топлинна енергия, която води до деструкция на тъканта. Селективната фототермолиза засяга космите само в анагенна фаза. Необходими са от 4 до 10 процедури, за да се обхванат всички косми в третирана зона. Обичайно процедурите се осъществяват в ритъм 4-8 седмици.

Изберете лазерната епилация и се чувствайте свободни!

Laser-Hair-Removal-Treatment.jpg

Автор: Станислава Събева, медицински козметик.

/ от